LUCA CURCIO & FREE HUMANS, FEAT. GAVINO MURGIA - SABIR

Bassist Luca Curcio kun je met gerust gemoed een der rijzende sterren aan het Europese jazzfirmament noemen: de voorbije jaren was hij al te horen en te zien met ander aanstormend talent als Andrea Manzoni en Federico Monetta en sinds een tijdje gooit zijn eigen kwartet, de Free Humans ook hoge ogen. Die Free Humans zijn gitarist Enrico Degani -hij werkt wel eens samen met Louis Sclavis-, accordeonist Simone Bottasso, bij ons vooral bekend van zijn deelname aan “Accordeon Samurai” en drummer Ruben Bellavia, het wonderkind van de hedendaagse percussie, te horen bij Nguyen Le en Enrico Pieranunzi.

Voorwaar schoon volk om mee aan de slag te gaan voor je debuutplaat, zeker als je daar ook nog Gavino Murgia aan kunt toevoegen, die Sardijnse saxofonist, die de jongste jaren met zowat iedereen heeft gespeeld, van Rabih Abou Khalil tot Mal Waldron, van Djivan Gasparian tot Vinicio Cappossela tot Gianna Nannini. Op deze plaat ging het vijftal aan de slag met werk van Curcio zelf én werden in de studio een drietal nummers terplekke bijeen geïmproviseerd. Die muziek tast voortdurend de grenzen van folk, jazz en electronica af -Curcio resideert sinds een tijdje in Kopenhagen en dat is eraan te horen- en dat de plaat “Sabir” heet, is al evenmin helemaal toevallig. “Sabir” is de naam voor de oude Mediterraanse lingua Franca, dankzij dewelke zeelieden van overal met elkaar konden communiceren.

De muziek op deze plaat klinkt net zo: er wordt gezocht naar een manier om de verschillende achtergronden van de vijf te laten samenklinken en die manier wordt ook effectief gevonden. De één komt uit de Sardijnse traditie, de ander draagt de Alpen mee en nog een ander is helemaal gepassioneerd door Afrikaanse ritmes en grooves. Dat leidt tot een avontuurlijke plaat, die lak heeft aan grenzen van eender welke soort en die, net daarom, bijzonder verfrissend klinkt. Ideaal als soundtrack bij een periode van bangmakerij en murenbouwsels: als mensen elkaar willen verstaan en begrijpen, zullen ze dat ook doen en kunnen, ongeacht hun afkomst. Fraai werk en bijzonder aangename eerste kennismaking !

(Dani Heyvaert)


Artiest info
   
 

label : Visage Music
distr.: Xango

video